Министерският съвет внася предложение в Народното събрание да ратифицира Междуправителственото споразумение

...
Министерският съвет внася предложение в Народното събрание да ратифицира Междуправителственото споразумение
Коментари Харесай

Кабинетът праща в парламента за ратификация споразумението за интерконектора Гърция-България

Министерският съвет внася предложение в Народното заседание да ратифицира Междуправителственото съглашение сред България и Гърция по отношение на плана за създаване на междусистемна газова връзка Гърция- България (IGB). Споразумението, чиито главен фокус е стабилизирането на равнищата на данъчно облагане за 25 години - интервалът на употреба на газопровода, е подписано в София на 10 октомври 2019 година То има за цел да се откри предвидимост на паричните потоци за акционерите в плановата компания, фиксирайки равнищата на корпоративния налог в двете страни към ставките, настоящи сега на сключването на съглашението. Това ще разреши и използването на конкурентна цена за транспорт, което ще увеличи атрактивността на газопровода за бъдещите търговци на газ.

Междуправителственото съглашение планува и систематизиране на приходите от плана на териториален принцип, при който общата облага от преноса на природен газ по газопровода се разпределя сред двете страни съразмерно на дължината на неговото трасе на всяка от двете територии. С решения на Министерския съвет от 2009 и 2012 година планът за междусистемна газова връзка Гърция-България е разгласен за обект с национално значение и за народен обект.

Той има статут на план от общ интерес за Европейски съюз и е един от главните предпочитани планове според самодейността CESEC за междусистемна газова съгласуваност в Централна и Южна Европа. Реализацията му ще обезпечи достъп до различни трасета и източници за доставка на природен газ за България и района на Югоизточна Европа, допринасяйки по този метод за задълбочаване на конкуренцията, диверсификация и енергийна сигурност. 

Правителството ще предложи на Народното събрание още един документ за ратификация - Спогодбата сред България и Черна гора за интернационалните автомобилни транспорти на пасажери и товари. Документът бе подписан на 17 юни 2019 година от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията на България Росен Желязков и министъра на превоза и морските въпроси на Черна Гора Осман Нуркович. Тя регламентира връзките сред двете страни, засягащи автомобилните транспорти от или до територията на договарящите се страни, както и за директното прекосяване.

Смесена комисия от представители на способените органи на двете страни ще обезпечава осъществяването на спогодбата посредством разискване и решение на зародили проблеми при реализирането на интернационалните автомобилни транспорти на пасажери и товари сред България и Черна гора и пренос през техните територии. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР